İyi Bir Nakliyat Firması Taşınma Sürecini Nasıl Yönetmeli?
Evden eve nakliyatta zannedildiğinden çok daha fazla detay bulunmakta ve bu detaylara dikkat edilmediği zamanda çok fazla baş ağrısına neden olmaktadır. Taşınma işi ile ilgili ne kadar çok ilgilenir ise o kadar çok detay öğrenilecek ve bu detaylara göre paketleme malzemesi, nakliyat elemanı ve nakliyat aracı tedarik edilecektir. Şuan evden eve nakliyat piyasası birkaç basit bilgi ile hemen fiyatlama yapmaktadır. Bu bilgiler evin oda sayısı, nereden, kaçıncı kat, nereye, kaçıncı kata ve ne zaman taşınacağını öğrendikten sonra bir fiyatlama yapmaktadır. Buna bir itirazım yok ama anlaşma sağlandıktan sonrası bu detayların dışında ekstra detay öğrenmeyen firma işinin ehli bir firma değildir. Yâda en hafif tabiriyle üstüne düşen görevleri yerine getirmiyor. Peki, üstüne düşen görevleri yerine getirmekte üşenen bir firma ile taşınmak ne kadar mantıklı, onu da size bırakıyorum.
Peki, iyi bir firma nakliyat sürecini nasıl yönetmeli? Anlaşama sağladıktan sonra iyi bir firma hangi adımları gerçekleştirmek için istekli ve ısrarcı olmalıdır? Sağlıklı bir evden eve nakliyat gerçekleştirmek için müşteri ve firmanın karşılıklı olarak şu bilgileri paylaşılması gerektiğine inanıyoruz.
Eşya hakkında daha fazla bilgi: Firma eşyanızın hacmine göre nakliyat kamyonu seçiyor. Bu nedenle eşyanızın ne kadar olduğunu net olarak öğrenmeli. Ayrıca yine eşyanıza göre paketleme malzemesi ve taşıma işini gerçekleştirecek ekibi belirliyor. Firmada eşyanız hakkında yeterli bilgi yok ise nakliyat kamyonuna eşyalarınız sığmayabilir, paketleme malzemesi az gelebilir ve az işçi geldiği için taşıma daha zor ve uzun sürebilir. Bunların olmasını hiç kimse istemez öğleyse önlemimizi alıp müşterimizden bir eşya listesi oluşturmasını istemeliyiz. Ekspertiz yapma imkanı varsa ekspertiz esnasında bir eşya listesi oluşturup bir kopyasını da müşterimiz ile paylaşmalıyız. İyi hizmet vermek isteyen bir firma bu adımları gerçekleştirmeyi bir eziyet olarak görmemeli ve her nakliyat işinde seve seve gerçekleştirmelidir.
Evin konumu ve taşımanın nasıl yapılacağı: Evinizdeki eşyalar paketlendikten sonra tek tek nakliyat aracına taşınmakta ve istiflenmektedir. Eğer nakliyat kamyonu bulunduğunuz eve yeterince yanaşamıyor veya evinizin bulunduğu sokağa giremiyor ise bu durun eşya taşımayı çok zorlaştıracak veya imkânsız kılacaktır. Bu durumda ya çalışan ekibin sayısı arttırılmalı veya daha ufak bir araç ile nakliyat kamyonuna aktarma yapılmalı her iki durumda fiyatı önemli ölçüde değiştirir. Bu durum taşınma günü ortaya çıkınca çok büyük krizlere neden olmaktadır. Özelikle İstanbul Şişli ve Beyoğlu ilçelerinde bu durum sık sık yaşanmaktadır. Ayrıca bazı sitelerde de nakliyat kamyonu ya site içine giremiyor yâda binaya yanaşamıyor. Bu durumu çözmek eşya listesi hazırlamaktan daha basit, artık teknoloji çağında yaşıyoruz hepimizin cebinde bir kameralı bir telefon var sokağın ve bina girişinin resimleri çekip ücretsiz uygulamalar (Whatsapp) üzerinden nakliyat firması ile paylaşmak yeterli. Firmanın da resim paylaşmaya müşterisini yönlendirmeli ve ikna etmelidir.
İlgili Yazılar: İstanbul da Evden Eve Nakliyatın Pahalı Olduğu İlçeler - Siteye Taşınma Kuralları
Eşyalar paketlenmiş mi ve nasıl bir paketleme yapılacağı: Evden eve nakliyat sürecinde yaşanan aksiliklerden biride nakliyeci ve müşteri iletişiminin çok iyi olmadığı durumlarda mutfak eşyaları ve diğer ufak tefek eşyaları kim kolileyecek mevzusudur. Bu durumun yaşanması halinde nakliyat firması taşınma günü eve yerli koli olmadan gelebiliyor. Tekrar koli alımı ve siz paketleyecektiniz gerginlikleri yaşanmaktadır. Bu gerginlikleri engellemek için hangi eşyalar paketlenmiş hangileri paketlenmemiş ve nasıl bir paketleme malzemesinin kullanılacağı karşılıklı olarak netleştirilmelidir.
Nakliyat sözleşmesi hazırlama: Firma ve müşteri karşılıklı anlaştıkları konuları yazılı hale getirerek paylaşmalı. Bu her iki tarafı içinde daha iyi olur. Firma hangi sözleri verdiğini sözleşmeye bakarak hatırladığı gibi müşterisi de sözleşmede anlaştıkları şartların dışına çıkacak isteklerde bulunmayacağınız bilir sözleşmede bunu içidir. Biz her şartta iki tarafında sözleşme yapmasını tavsiye ediyoruz ve bir örnek nakliyat sözleşmesi hazırladık her iki taraf içinde. Ancak söyle bahaneler duyuyoruz sözleşeme yoktu, bu mazeretin arkasına saklanmayın bir kâğıt bir kalem ve iki tarafın olduğu istekli ise anlaşılan şartlar kâğıda yazılır imzalanır. Sözleşeme hazırlamak işte bu kadar basit. Ancak evden eve nakliyat sektöründe sözleşme yapma oranları çok düşük. Ben iyi bir nakliyat firması sözleşme olmadan eşya taşımaya sıcak bakmayan firmadır.
Eşyaların kazalara ve diğer risklere karşı sigortalanması: Aklı başında her evden eve nakliyat firması kazalara karşı kendini korumak için bir önlem alır. Firmaların kaza, yangın gibi eşyanın tamamının hasar göreceği durumlara karşı nakliyat sigortaları ile hem kendini hem de müşterisinin eşyasını güvence altına alan firma iyi firmadır. Müşterisinin zoru ile sigorta yapan firma maalesef iyi kısmını geçtim, bence firma ön ismini bile hak etmiyor. Tabi bu sigortaya çok daha fazla özellikler ekleyen nakliyat firmaları da var. “Eşyanız çizilse sigorta karşılayacak” gibi işi kapmak için bu yalanlar söyleniyor. Taşıma bittikten sonra öğreniliyor ki yok öğle bir sigorta ama geç oluyor. İyi bir firma müşterisini böyle yalanlarla yanıltmaz.
Evden eve nakliyat sonrası destek: Taşınma sürecinde bazı aksilikler olabiliyor veya bazen evin o karmaşasında müşteri aradığı eşyayı bulamıyor. Firmanın bu durumlarda olabildiğince yardımcı olması lazım elinden geldiğince yardımcı olması gerekli, kestirip atmamalı. Bazen (aslında sık sık) yaşanan aksilikler sonrası firmaya ulaşmak imkânsız oluyor firma iletişime geçmeyerek korunduğunu düşünüyor. Deve kuşlarının kafalarını kuma gömmesi gibi… Ancak basit bir durum bile olsa bu iletişimsizlik hali krizi daha fazla körüklemekten başka bir işe yaramaz. İletişim kurmaktan çekinmeyin “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkar” atasözünü hatırlayın ve bu söz üzerine yapacaklarınızı planlayın.